Fidelio | 2021. júl. 19.

2014-ben álmodta meg Teleki Miklós, Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész a Majestic Sounds orgonahangverseny-sorozatot, hogy a balatoni közönség kiváló előadókat hallgatva feltöltődhessen. 2021. július 26. és augusztus 17. között, Balatonbogláron és Siófokon nyolc koncerten várják az érdeklődőket igazi kikapcsolódást kínáló műsorral.

Az első, hévízi helyszín mellett 2015 óta már Balatonboglár és Siófok is otthont ad nyári Majestic Sounds orgonaesteknek. A fellépők köre igen széles: a jól ismert művészek mellett mindig találkozhatunk pályakezdőkkel, és fontos szempont, hogy a környéken élő előadókat is hallhassa a közönség. Az elmúlt hét évben közel ötven művész kapott felkérést csak e két utóbbi helyszínen.

Siófok egyik szép és jellegzetes épülete a Fő tér közelében álló neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom, melyben a régió egyik legnagyobb hangszere, egy három manuálos Paulus orgona kapott helyet. A Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom liturgikus és zenei életét pedig egy két manuálos, a templomtér jellegéhez tökéletesen illeszkedő BKM orgona szolgálja Balatonbogláron.

Teleki Miklós és felesége közönségbarát programokat szervez: meggyőződésük, hogy a balatoni nyár hangulatához a jól megválasztott komolyzenei koncertek is hozzátartoznak. A 20 órakor kezdődő 60-70 perces esteken kivetítőn is látható az orgonaművészek játéka, a hangversenyek köszöntővel és a művészek bemutatásával kezdődnek, akik alkalmanként röviden ismertetik az előadott műveket. Volt már zeneiskolások számára meghirdetett bérlet, idén pedig tiszteletjeggyel kedveskednek a helyi zenetanároknak.

Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

Bár az orgona hazánkban elsősorban templomi hangszer, a hangversenyeken hallható darabok gyakran nem egyházi kötődésűek. Megjelenik bennük a vidámság, az elmélázás, a fájdalom, a hála: megannyi emberi érzés és hangulat, amit az orgona számtalan lehetőségét ismerő művész a maga sokszínűségében tár elénk. A Majestic Sounds sorozat szervezőinek célja, hogy megmutassák, az orgonamuzsika a 21. században is alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkodtasson, valódi felüdülést nyújtson a nyitott szívvel érkező hallgatónak.

2021-ben közreműködőként az Egyesült Államokban élő Vojtkó Ágnes mezzoszoprán énekművészt, Szilágyi Zita, operaénekesi pályára készülő szopránt, valamint a Brass in the Five rézfúvós ötös trombitaművészét, Simai Lászlót hallhatják. Az első négy koncerten az orgonairodalom gyöngyszemeiből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Széchenyi István egyetem tanára, Ruppert István, a bajai belvárosi templom orgonistája és az Eötvös József Főiskola tanára, Kosóczki Tamás mellett a Tihanyi Bencés Apátság Zeneigazgatója, Kővári Péter válogat.

A sorozat második felében először Kuzma Leventét, a Szegedi Egyetem orgonatanárát és a Szegedi Piarista templom orgonistáját hallhatják, majd a zárókoncerteken a Majestic Sounds sorozat művészeti vezetője és létrehozója, Teleki Miklós játékában gyönyörködhetnek.

A műsorokról és a jegyvásárlásról a www.orgona-koncertek.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol további információ található a művészekről és a helyszínekről. Ugyanitt a hévízi hangversenyek programja is megtekinthető.

A honlap főoldalának galériájában Teleki Miklós néhány koncertfelvétele is meghallgatható a Siófok-Fantasy (2011) című nagy sikerű zenei DVD részleteivel együtt.

Forrás: Fidelio.hu