Fidelio | 2022. júl. 4.

A Majestic Sounds sorozat kilenc éve színesíti a balatoni régió nyári kulturális kínálatát. Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész minden évben kiváló előadókat hív Balatonboglárra és Siófokra, ahol 2022. július 11. és augusztus 16. között, tizenkét esten ígérnek nívós kikapcsolódást a zeneszerető közönségnek.

A 2014-ben indult sorozat koncertjei jelenleg három helyszínen látogathatók: Balatonbogláron és Siófokon a főszezonban, a hévízi Szentlélek templomban pedig áprilistól októberig szerveznek Majestic Sounds hangversenyeket.

A balatonboglári, Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom két manuálos BKM orgonáját, és a siófoki, neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom három manuálos Paulus hangszerét minden évben több neves orgonaművész szólaltatja meg, egyes estek műsorát pedig énekes és hangszeres közreműködők színesítik.

Teleki Miklós és felesége szenvedéllyel, valamint az egyetemes és klasszikus értékek iránti elkötelezettséggel szervezi az orgonahangversenyeket. Hisznek abban, hogy gondos előadó- és műsorválasztással megszólítható mindenki, életkortól, zenei képzettségtől vagy kedvenc zenei stílustól függetlenül. A nyugalmat sugárzó templomtér, az orgona hangzásbeli sokszínűsége, a művészek elhivatottsága és több évszázad időtálló zenei kincse garancia arra, hogy a nyitott szívű hallgató maradandó élményekkel gazdagodik.

Az orgonamuzsika a modern korban is változatlanul alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkoztasson, valódi kikapcsolódást nyújtson. A koncertek zenei anyaga tartalmaz felhőtlenül vidám, virtuóz, érzelemdús és súlyosabb témákat érintő kompozíciókat is, visszatükrözve az élet és az emberi lélek gazdagságát.

A 20 órakor kezdődő esteken 60-70 perces hangversenyeket hallhatnak, az orgonaművészek játékát kivetítőn, a felhangzó műveket pedig nyomtatott műsorlapon követheti a közönség. Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

 Forrás: Fidelio.hu