Siófok | Milei Barbara | 2022. jan.

A kulturális színvonal növelésének szenteli életét Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona-és zongoraművész, aki Siófokért érem kitüntetésben részesült a 2021-es városnapon.

teleki miklos

Siófok komolyzenei „úttörője”.

Évente 80-90 hangversenyt ad, többször járt hangversenykörúton Európa országaiban és az USA-ban, és ugyancsak többször volt tagja a Siófok testvérvárosaiban járt kulturális delegációknak. A Kálmán Imre Művelődési Központ által szervezett „Zenélő templomok” hangversenysorozat zenei rendezője és szereplője, a „Zenél a város” sorozat aktív résztvevője, a „Majestic Sounds” Balaton környéki hangversenysorozat megálmodója, rendezője és orgonistája. A szakmai teljesítményéért Siófokért érem kitüntetésben részesült orgona- és zongoraművész a Siófoki Híreknek elmondta, mit jelent pályafutásában ez az elismerés.

„Azt jelenti, hogy nagyon nehéz időkben is voltak, akik észrevették, hogy családommal együtt mennyi erőfeszítést igyekszünk tenni a város kulturális életéért – így Teleki Miklós. – Sokat beszélgettünk otthon arról, hogy Siófokon még sok a kihasználatlan lehetőség ezen a téren. Úgy gondolom, hogy magas szintű oktatás, kultúra és művészet nélkül semmilyen nagy dolog nem tud kialakulni, ezért a magunk eszközeivel, és a hasonló nézeteket valló partnereinkkel közösen igyekszünk mindezt folyamatosan erősíteni. Nagyon előnyös a maga helyén kezelve a tömeges turizmus, de ha magasabb presztízst akar valaki a városnak - akár Siófoknak, akár bármely más városnak - azt szellemi teljesítménnyel fogja elérni. Én erre tettem fel az életem, és nem kitüntetésért teszem, de jólesik, hogy vannak, akik ezt értékelik, és nem valamiféle Don Quijoteként vívunk kilátástalan harcokat.”

Teleki Miklóst elsősorban a művészetek és a kultúra iránti rajongás motiválja, nézőpontja szerint a komolyzene jót tesz az embereknek, és a minőségi kikapcsolódás lehetőségét fel kell kínálnunk számukra. Ezzel pedig láthatóan Siófokon is egyre többen élnek, hiszen mind a „Majestic Sounds” hangversenysorozatnak, mind a városban megrendezett többi komolyzenei eseménynek is egyre növekszik a látogatói létszáma, illetve lelkes visszajelzések érkeznek. „Az elmúlt 7-8 év során több mint 200 koncertet szerveztünk főleg a Balaton környékén a “Majestic Sounds” sorozat keretében, amelynek feleségemmel együtt ötletgazdái és létrehozói vagyunk”.

Az orgonaművész számára kiemelkedő szakmai állomást jelentenek lemezei, valamint a külföldi, azon belül a testvérvárosi fellépések is. „Fontosnak érzem a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, a közelmúltban Siófok testvérvárosában, Waldheimben jártunk a siófoki evangélikus gyülekezet küldöttségével együtt, s nagy élmény volt városunkat képviselni. Rendkívül megtisztelő események voltak, mert a waldheimi Szent Nikolai templom 160 éves történelmi orgonájának újjáépítése alkalmából hívtak meg az orgonaavató hangversenyének megtartására. A hangverseny végén, a hatalmas, gyönyörű templomban üdvözölhettük a waldheimi polgárokat és gyülekezeti tagokat a siófoki evangélikus gyülekezet és Siófok városa nevében. Az út alkalmával koncertezhettem még a csodás kis fürdővárosban, Bad Lausick-ban egy 300 éves, híres Silbermann orgonán, továbbá a Waldheim közelében fekvő Döbeln városának gótikus templomában egy szintén gyönyörű, hatalmas Eule orgonán. Szeretném ezúton is megköszönni mindazoknak, akik e jelentős út létrejöttét segítették, különösképpen is Tóth Adelheidnek, a siófoki evangélikus gyülekezet tagjának, dr. Gottfried Schlesier ügyvéd úrnak, Reinald Richber tisztelendő úrnak, illetve mindazoknak, akik olyan nagy szeretettel fogadták magyar küldöttségünket.”

A siófoki orgonaművésznek a 2022-es évre is nagyszabású tervei vannak, a koncertsorozatok és külföldi fellépések mellett pályázatot nyújtott be César Franck francia romantikus zeneszerző összes nagyorgonára írott művének lemezfelvételére.

Milei Barbara

(A Siófoki Hírek januári számában megjelent cikk).

Forrás: https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/a-waldheimi-templom-orgonajat-is-teleki-miklos-avatta-fel